Pēdējais karš: Traumas komunikācija

    TitlePēdējais karš: Traumas komunikācija
    CreatorZelče, Vita, 1965-
    IzdevējsLatvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūts
    Languagelatviešu
    DescriptionSponsors: Valsts pētījumu programma "Nacionālā identitāte (valoda, Latvijas vēsture, kultūra un cilvēkdrošība)"
    KeywordNacionālā identitāte; Nacistiskā okupācija; Holokausts; Nacionālie partizāni; Literatūra; Teātris; Kino
    Open (PDF)

    Lav

    Grāmatā apkopoti valsts programmas “Nacionālā identitāte” pētnieciskajā projektā “Latvijas sociālā atmiņa un identitāte” 2010. gadā tapušie pētījumi, kuros aplūkotas Latvijas sabiedrības attiecības ar pagātni. Uzmanības centrā – kultūras trauma, kuru radījis Otrais pasaules karš un ar to saistītie notikumi. Pētījumos tiek jautāts, kā šī trauma ir ietekmējusi Latvijas iedzīvotāju kolektīvo atmiņu un identitāti. Krājumā ietvertajos rakstos analizēti traumatiskie nospiedumi Latvijas iedzīvotāju identitātē: valstiskuma zaudēšana, holokausts, Latvijas vēstures konstrukcija nacistiskās okupācijas periodā, pretošanās kustība, Latgales nacionālie partizāni un staļiniskās deportācijas. Vairāki pētījumi veltīti kultūras notikumu – grāmatu, spēlfilmu un teātra izrāžu – lomai mūsdienu sociālās atmiņas veidošanā un funkcionēšanā.

    lav

    Grāmatā iekļauto pētījumu autori – Laura Ardava, Didzis Bērziņš, Mārtiņš Kaprāns, Aigars Lazdiņš, Klinta Ločmele, Uldis Neiburgs, Olga Procevska, Aija Rozenšteine, Anta Rugāte, Gita Siliņa, Laura Uzule, Vita Zelče un Kaspars Zellis.

    loading_gif